Konu Anlatımı

                  YÖNLERİMİZ                   


         Dört ana yönümüz ve dört ara yönümüz var.
Ana yönler: Doğu, batı, kuzey ve güney.
Ara yönler: Kuzeydoğu, güneydoğu, kuzeybatı, güneybatı.


 

Yönümüzü bulmamızda başka yöntemlerde vardır. Şimdi bu yöntemlere değin.

PUSULA
       
Yönleri en kolay biçimde pusula ile bulabiliriz. Pusula şekil olarak saate benzer. Pusulanın ortasında sağa sola hareket eden bir ibre vardır. Bu ibrenin bir ucu renklidir.
          Pusula yatay olarak tutulduğunda renkli uç her zaman kuzeyi gösterir. Kuzey yönünü belirlediğimizde ise diğer yönleri kolayca bulabiliriz. Yüzümüzü kuzeye dönersek arkamız güney, sağımız doğu, solumuz batı olur. Yalnız pusula ile yön belirlerken uyulması gereken birkaç basit kural vardır. Bunların başında pusulanın düz bir zemine konulması gerekir. Ayrıca pusulanın mıknatıslardan ve metallerden uzak tutulması gerekir.

 
 
YILDIZLAR

 
           Yanımızda her zaman bir pusula olmayabilir. Böyle durumlarda yön  bulabilmek için çeşitli varlıklardan yararlanırız. Yıldızlar bu varlıklardandır. Bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda irili ufaklı pek çok yıldız görürüz. Gökyüzündeki bu yıldızlar içinde en parlak olanı Kutup Yıldızı'dır. Hareket etmeden durduğu için bu yıldıza halk arasında Demirkazık da denir. Yüzümüzü Kutup Yıldızı'na döndüğümüzde önümüz kuzeyi, arkamız güneyi, sağımız doğuyu, solumuz ise batıyı gösterir.
         Kutup Yıldızı'nı bulabilmek için Büyükayı takımyıldızından yararlanırız. Bu yıldız grubu 7 yıldızdan oluşur. Büyükayı'nın görünümü eğik duran  kahve cezvesine benzer.
         Büyükayı yıldız grubundaki 6.yıldızdan 7. yıldıza doğru bir çizgi çizilir. Bu çizgi, iki yıldız arasındaki  mesafenin 5 katı kadar uzatılır. Çizginin  sona erdiği noktada bir yıldız görülecektir. İşte, çevresindekilere göre daha büyük ve daha parlak olan bu yıldız Kutup Yıldızı'dır. Kutup Yıldızı aynı zamanda Küçükayı takımyıldızının 1. yıldızıdır. 
 
 
 
GÜNEŞ'İN KONUMU
 
             Yönümüzü Güneş'ten yararlanarak da bulabiliriz. Bunun için sabahleyin ayakta durup sağ kolumuz Güneş'in doğduğu yöne bakacak şekilde kollarımızı açmamız yeterli olacaktır. Bu durumda sağ kolumuz doğu, sol kolumuz batı yönünü gösterir. Yüzümüzü döndüğümüz taraf kuzey, arkamız ise güneydir.
             Güneş ile yön bulmanın başka yolları da vardır. Bunların en bilineni çubuk yöntemidir. Çubuk yöntemine göre güneşli bir günde yere dikilen çubuğun gölgesi izlenir. Öğle vaktinde çubuğun gölge boyu en kısa seviyesindedir. İşte gölgenin en kısa olduğu öğle vaktinde gösterdiği yön kuzeydir. Kuzeyi bulduğumuz zaman diğer yönleri de kolaylıkla bulabiliriz.
             Güneş'ten yararlanarak yön bulmanın en basit yollarından biri de kolumuzdaki saati kullanmaktır. Bunun için saatimizin akrebini Güneş'in bulunduğu yöne doğru tutmamız yeterli olacaktır. Bu durumda saatin 12 noktası ile akrep arasındaki açının tam ortasından geçtiği varsayılan doğru güneyi gösterir. Güney yönüne sırtımızı döndüğümüzde yüzümüz kuzeye bakar. Sağımız doğu, solumuz batı olur.
         

                                         
 
     
                                                                         YOSUNLAR
               
              Ormanlık bir bölgede veya açık arazide yön bulmak için ağaçlardan yararlanılabilir. Çünkü ağaç gövdelerinin, taşların ve kayaların bir tarafı genellikle yosunlarla kaplıdır. Bu durumda yosunlu tarafın kuzey yönünü gösterdiği kabul edilir.
 
 
 
 
KARINCALAR
 
              Karıncaların yuvalarının ağzında küçük bir toprak yığını vardır. Karıncaların yer altından çıkardıkları bu toprak yığınının büyük bölümü yuva girişinin kuzeyinde yer alır. Yuvanın ağzı ise güney yönüne bakar.
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 

10 yorum: